Ik word papa, wat nu?

1. Wees goed voorbereid.

Een ding is duidelijk: de vrouw zal diegene zijn die het kind 9 maanden draagt en het op de wereld zet. De vrouw moet bij de bevalling alles geven en zal de steun van haar partner dan ook goed kunnen gebruiken. Om te voorkomen dat jij als man ondertussen nog even 10 minuutjes je Facebook checkt of eventjes iets eet tijdens de bevalling, volgen hier enkele tips die je kan overlopen wanneer je  voor het eerst papa wordt.

Net zoals bij een sollicitatiegesprek of een groot feest is een goede voorbereiding de sleutel tot succes wanneer je vader wordt. Ten eerste, ga regelmatig mee naar de controles bij de verloskundige of gynaecoloog. Ook het bijwonen van de les met partner van haar zwangerschapscursus is een goede manier om je voor te bereiden op de bevalling.

Het is eveneens belangrijk dat je weet welke spullen je moet inpakken wanneer jullie in snel tempo naar het ziekenhuis moeten vertrekken. Zoek ook op voorhand de weg naar het ziekenhuis op of zorg ervoor dat het adres is ingesteld in de gps. Je wilt wanneer het zover is niet al te veel tijd verliezen.

ik word papa

Bovendien, wees op de hoogte van wat je zwangere partner wil. Wil ze verdoofd worden tijdens de bevalling? Wil ze dat er beeldmateriaal wordt gemaakt of net niet? Wie wil ze erbij tijdens de bevalling? Indien je het antwoord op deze vragen op voorhand weet, zal de communicatie tijdens de bevalling al heel wat vlotter verlopen.

2. Wees haar steun en toeverlaat.

Ook al voel je je misschien nutteloos, weet dat jouw aanwezigheid en jouw aandacht van onschatbare waarde zijn. Geef je partner een massage, laat haar je hand blauw knijpen of doe samen ademhalingsoefeningen. Alle vormen van steun kunnen jouw partner op dat moment helpen. Net zoals bij een marathon kan ook bij een bevalling positieve feedback helpen, dus moedig haar aan als je merkt dat ze hier nood aan heeft.

3. Zorg dat haar wensen in vervulling gaan.

Tijdens de bevalling is het belangrijk dat je luistert naar wat ze wil. Sommige vrouwen willen dat je hen aanmoedigt, anderen willen dan weer dat je je mond houdt. Ze kan gedreven door hormonen en pijn ook tegenstrijdige dingen van je vragen, soms kan dat al eens op een commanderende toon. Als er één moment is in jullie relatie dat je dit moet accepteren, dan is het wel tijdens de bevalling. Achteraf moet je dit vergeven en vergeten, zij heeft nu eenmaal jullie baby op de wereld gezet.

4. Breng jullie naaste familie en vrienden op de hoogte.

In de eerste plaats moet je dus zorgen voor je partner. Maar ook het op de hoogte brengen van vrienden en/of familie is iets wat belangrijk is bij de bevalling. Spreek op voorhand af wie jullie bij de bevalling willen of wie jullie wanneer iets gaan laten weten. Wanneer het moment dan daar is, is dit een taak die de man op zich zal nemen.

5. Zorg voor het geboortekaartje.

Na de bevalling heeft je partner enkele zware uren achter de rug. Ook al koos zij misschien het geboortekaartje uit, jij moet ervoor zorgen dat het geboortekaartje af is.

Nog geen geboortekaartje? Maak je geen zorgen! Vind hier een leuk geboortekaartje.

Zorg dat je weet welk nummer je moet bellen en deel de juiste gegevens mee. Zo kan je familie en vrienden zo snel mogelijk op de hoogte brengen van jullie kleine wonder.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *